Vad är rasism?

För ett par dagar sedan la jag upp min blogglänk på FB, där mitt senaste inlägg ”Glöm inte vår historia” skapade debatt. SD är inte rasister ropades det. Då undrar jag: Vem är rasist? och vad är det?
Om inte SD kan klassas som rasister som vill:

  • Bevara Sverige svenskt
  • Invandrare som kommer hit ska överge sin kultur. 
  • Får inte utöva sin religion. 
  • Homosexuella ska inte få gifta sig eller skaffa barn. 
  • Kvinnor ska inte få göra abort efter V.12
  • Ha tydliga könsskillnader mellan man och kvinna, genom att slopa genuspedagogiken.

(Källa)

 Då undrar jag vad som är rasism?
För mig är det när vi delar in oss i grupper "vi" och "dom". När vi gör skillnad mellan personer som är vita svenskar och personer som har utländskbakgrund och/eller färg. Samt att vi kräver av människor att de ska bli svenskar.
Vi alla måste acceptera varandra, vi som redan bor i Sverige ska acceptera människor som kommer hit med en annan kultur och religion än oss, och människorna som kommer till oss måste acceptera människorna som redan bor här.
Många myter och idéer om invandrare skapas av okunskap.
SD är starkas på landsbygden där det bor minst invandrare. Ta min by Ringarum som exempel. SD är det näst största partiet i Ringarum med 18,5%, 92 av 510 personer röstade på SD. (Källa)
I Ringarum bor det typ noll invandrare, under min skoltid hade jag ingen i klassen med utländskbakgrund, samt att alla var vita.
Jag tror däremot om det hade bott invandrare i Ringarum så hade antagligen SD fått färre röster. För då hade invandrana fått ett ansikte nämligen -din granne.

Segregation i samhälle är så stor att en person som bott i Sverige i 40 år har inga svenska vänner.
Tänk om vi kunde leva tillsammans, förståelsen för varandra skulle öka och vi skulle acceptera varandra.

Invandringen i Sverige är ett problem eftersom att människorna som kommer hit flyttas till förorten, har svårt att få jobb för att de inte heter Anna och Simon. Arbetslöshet föder utanförskap, frustation och tillslut kriminalitet.
Vi kan aldrig begära av en människa att hen ska bli svensk och kalla sig svensk. Vi måste acceptera varandra för vilka vi är.
Lösningen på problemet är inte SD, lösningen är att vi själva måste sluta ha fördomar och öka förståelse för människorna som kommer hit.
Många av dessa har upplevt krig, barn har burit vapen och dödat, kvinnor har levt i ett förtryck, religionen har varit deras lag, många har inte gått i skolan, levt i fattigdom.
Vi kan inte begära av dem att i samma stund som de sätter ner sin fot i vårt land så ska de börja med att buga, bocka och visa en tacksamhet för att få vara här. Sen börja leva i vårt samhälle som om ingenting hade hänt, och alltid stå i tacksamhets skuld. Det funkar inte så.
Det är människor, människor med känslor, med trauma. Självklart väcks det ilska, frustation, rädsla och de hjälper inte mer av att känna att de är hatade av oss som bor i Sverige, och att vi begär att de ska bli svenskar.
Det är ingen språkresa de har åkt på och hamnade i Sverige för att de ville, utan de har flytt för sina liv!!

Samhället utvecklas och det kommer vara omöjligt att stanna så som Sverige ser ut här och nu, och det är omöjligt att försöka få Sverige att bli så som det var på 50-talet.
Vi befinner oss under en ständig utveckling och det är något som sker naturligt och det är något som måste accepteras, och ingenting vi kan gå runt och vara rädda för. Vårt språk ändras och världen blir med global och där med mer mångkulturell, det största misstaget vi kan göra är att inte acceptera det.