Poesi för fiskar

Igår var det premiär

Igår kväll befann jag mig tillsammans med 500+ andra människor i en industrilokal här i Norrköping. Produktionsbolaget Crazy Pictures hade premiär för sina 6 kortfilmer Poesi för fiskar. De kommer även hamna på Youtube, men igår var det dags för första visningen på plats.
De hade ordnat det otroligt bra med hela eventet,och filmerna var "Crazy Pictures filmer", alla 6 väldigt olika varandra där de tog upp olika samhällsproblem och drog dom till sin spets. Det som är den gemensamma nämnare för nästa alla deras filmer är: Effekter. Ibland känns det som att de bygger en historia på effekterna istället för att använda effekterna för att bygga en historia, det blir lite mycket för min smak. Även om jag är djupt imponerad, deras kunskap ligger utanför min värld av att förstå.
 
En film som de visade hanlade om jämnställdhet mellan kvinnor och män. De var en form av uppföljning av filmen "Ta mig", men denna var mer alvarlig. Män och kvinnor hade bytt plats med varandra i filmen, de hela utspelar sig på en arbetsplats. Och visst är igenkännsingsfaktorn hög, speciellt för oss kvinnor.
De ända negativ jag har att säga om den filmen är att de valade att kvinnorna skulle bära manskläder (kostym) och männen kvinnokläder, samt att männen sminkade sig.
Det hade varit häftigare att se kvinnorna ha makt i sina egna kläder och typiska kvinniliga attribut, istället för att gör som dom valde; behålla att kostymen som högstatusplagget och de kvinnliga plaggen ska ses som något fåning, larvigt och dåligt.
 
Det är ofta det som är problemet när en ska prata genus i samhället. Många tror att vi som är genusmedvetna vill ta bort färgen rosa och de typiskt flickiga-kläderna för att det är något svagt och dåligt. Men det handlar inte om det. Utan att jag vill att alla kläder och fäger ska kunna användas utan att det ska förknippas med någon form av status.
Därför skulle filmen fått en bättre poäng om de inte hade bytt kläder på männen och kvinnorna.
Du ska kunna bli chef med kjol och klackar. :)
 
Det känns riktigt roligt att gå på såna här event i Norrköping! Tyvärr vet jag inte när filmerna ska släppas på youtube.
/Maddo