En lista till Liten

Hej där vänner och annat folk!

Denna tisdags eftermiddag har spenderats med att skriva en lista, där jag skrivit upp vad för grejer vi behöver köpa innan Liten kommer. 
Det är en hel del saker kvar så att säga... Vi tillhör väl inte de paren som sprungit och köpt grejer direkt vi fick reda på att vi väntade barn. 
Men snart, finns det ingen återvändå för om ett par månader (typ) är vi föräldrar.
 
Jag har suttit och sökt på ekologiska produkter, först är det skrämmande att läsa vad som finns i de "vanliga" produkterna, sen är det skrämmande att läsa hur mycket mer de ekologiska produkterna kostar. 
Dyrast är sängen, en vanlig madrass från Ikea kostar ca 400:-, en ekologiska madrass kostar 2000:- alltså fem gånger mer. 
Vi får ta och sätta oss ner och kolla över budget och köpa så bra saker det bara går. Helst vill jag ju att min bebis sovplats ska vara helt giftfri. 
Kläderna vi har köpt in är 100% eko, och det är inte mycket dyrare än andra kläder det är toppen!
Sen försöker jag sprida budskapet till alla våra nära och kära att vi är en kommande EKO-familj, för det är väl det som kommer vara det svåra, när människor vill köpa presenter till vårt barn, då vill jag ju att de presenterna ska vara eko... Det känns som att det är fult att ställa dessa krav, men samtidigt är detta något som känns viktigt för mig -för oss. 
Det finns mycket bra ekoprodukter på nätet, jag beställde nyss hem tvål, lotion och wipes som är 100% ekologiska och bara innehåller naturliga produkter. Lite dyrare men mycket bättre. 
Jag är inte helt påläst, men jag försöker för jag vill ha en sådan giftfri miljö som möjligt. 
 
Likaså när vi handlar mat så försöker vi att handla ekologiskt. 
Vindruvor, bananer och ägg är tre produkter som jag inte ens köper om de inte finns ekologiska. Vindruvorna innehåller sjukt mycket gifter pga sitt tunna skal, och hönsen som inte bor på ekologiska gårdar behandlas så illa att jag aldrig skulle klara av att äta äggen, människor som besprutar bananerna har inte rätt skyddskläder på sig och får massa sjukdomar och dör, därför känner jag att det inte är riktigt värt att köpa bananer som inte är ekologiska. 
Kött är det som är dyrast... Det köper vi ibland. Det bästa är att försöka att äta veg-mat, det är vi alldeles för dåliga på, på den punkten får vi underkänt.
 
Tänk om alla människor skulle börja bli lite mer medvetna och börja handla mer eko-mat. Då hade efterfrågan höjs och priserna sänkts. 
Jag tycker faktiskt det är lite konstigt att om en är en person med full månadslön, inte väljer att köpa någon ekologisk mat. Det är för mig helt ologiskt. Speciellt med tanken på att folk är så medvetna om att träna och äta rätt... då borde de tycka att det är prioterat att köpa mat som innehåller så lite gifter som möjligt?! Samt att det är bra för miljön. (Dock tror jag det är bättre att trycka på vad den enskilde individen vinner på eko-mat och inte vad miljön vinner på att vi äter eko, människan är för egocentrisk för att bry sig om vad som händer med miljön)
Men det hela handlar säker om okunskap, och då är det inte lätt att göra en förändring. 
 
Mycket tankar hos mig idag, som resulterade till ett långt inlägg. 
Genus och miljö ligger mig varmt om hjärtat som ni vet. Även om jag inte är 100% påläst om allt, så försöker jag att anpassa det hela efter mig och min vardag. 
 
Tänker ni eko-mat när ni handlar?
 
/Maddo
#1 - - Paulina:

Alltså du har så rätt i ditt tänk, you go girl!!
Själv kan jag ibland bli lite för snål för att köpa eco tyvärr, men vi försöker tänka på det!

Svar: Ja, det är ju svårt att köpa allt eko! Jag tror de finns en lista på Naturskyddsföreningens hemsida där de tar upp vad en helst ska satsa på. Vi köper lång långt ifrån allt i eko. Önskar dock att vi kunde. :)
Madeleine

#2 - - Malin :

Vi har faktiskt blivit mkt bättre på att köpa eco mat och det är jag glad över! 👍 dock finns det väldigt mkt jag inte tycker är gott i eco o det köper jag absolut inte.

Svar: Nä varför köpa mat en inte gillar? 😁 eller menar du att det är godare när det inte är eco? Vad är det för produkter i så fall? Ses ikväll! 😊
Madeleine

#3 - - Maja:

Grymt bra skriver Madde!! Du är så himla bäst!

Svar: Tack Maja! Bara lite tankar och funderingar som sagt. Det är du som är expert på ämnet. :)
Madeleine