Mina juldagar...

 
 
Julafton började som vanligt med att vi åt gröt och skinksmörgås, eftersom att vi i år hade sagt att vi inte skulle köpa några julklappar till varandra (inom släkten) så hade vi en lite julkappsutdelning till oss i familjen, efter frukost. Vidar och jag har köpte ett par småpresenter till varandra. Vi hade tidigare köpt två stor gemensamma presenter till oss själva, nämligen ett sett med nya kastruller, ny wookpanna i stål och en ny kaffebryggare (med inbyggd mal, så vi får nymalt kaffe om morgonen).
Vibeke fick en jättefin ryggsäck med sitt namn på och en målarbok av oss.
 
Efter julklappsutdelning, blev det fix och trix. Vi tog på oss finkläderna och bordet dukades juligt. Vid 13 kom våra gäster som bestod av Mamma, min bror, mormor, två morbröder och mina två kusiner. Alla hade ansvar för en liten del av julbordet, det blev fullfart i köket.
Sen satte vi oss till bords för att äta. Vi åt och åt och åt. "Oj vad gott det är" sades det flera gånger.
Efter disken, satt vi oss och pustade ut i soffan... julgodiset åkte fram och lillan fick öpnna mera paket!
Klänningen hon har på sig är inte mindre än 160 år gammal, och kommer från Paris. Vi har fått den av vår vän Per som kännde någon, som hade ärvt sin mormors gamla barnkläder... Vi fick den för längde sedan och nu passar den henne perfekt!
 
 
Sen var det dags för det årliga julklappsspelet som blev en jämn och tuff kamp i år! Så roligt var det verkligen. Medan vi alla spelade, satt lillan på golvet och lekte med sin nya julklapp, ett tåg.
 

Min lilebror Morgan, stor favorit hos lillan. Det är inte så konstigt, för det är nog ingen som orkar busa så längde med henne som just han gör... haha..

Värdparet.
 
Efter julklappspelet blev det att fortsätta att äta knäck och julskum, kolla på tvn och bara umgås. När alla hade åkt hem, satte jag och Vidar på en julfilm på Netflix.
 
På juldagen packade vi in oss i bilen och körde 2,5 timme upp till Strängnäs för att fira jul hos Vidars mormor och morfar och hans släkt.
Det bjöds på kalkong till middag som i vanlig ordning var fantastiskt gott! Vidars morbror med familj var där och de har nyss flyttat till Manilla så det var roligt att höra allt om deras nya liv. Efter middag och fika blev det lite present öppning även där.
Till lillans stora glädje fick hon av sin farmor och farfar äntligen en docka!
 
Sen var det dags för julklappsspel även här, det var första gången som den här släkten spelade detta. Så jag fick vara en form av spelledare. Vi hade sagt innan att presenterna bara skulle vara ät eller drickbara. Det blev lyckat, även om det tar ett tag att komma in i det. För det ska gå snabbt och så får man inte ha för starka känslor när man tar paket av någon annan. För de är det som spelat går ut på, men visst känns det fel att göra det! Vi får se om de blev så pass omtyckt att vi kör den varianten även nästa år.
 
 
och på annnandagen fortsatte vi med yttligare julfirande, fast i mindre format. Min pappa och min farmor kom förbi en stund. Vi åt upp restena från julbordet som fortfarande var lite gott på som julafton.
Sen blev det yttligare paketöppning... Lilan fick bla detta stora tält av min pappa.. En riddarborg, passar ju bra här ute i Stegeborg.
Min farmor har också kalkonmiddag på juldagen, så vi får köra vartannant år hos henne och vartannat år hos Vidars mormor och morfar.
Julen krävs en del logistik, men när den väl är satt så är det himlans trevligt att träffa hela släkt under tre dagar.
 
Nu laddar vi om för nyår!
//Maddo