Varför undviker vi plastleksaker?

Ordet plastbanta hade jag hört flera gånger långt innan jag fick barn, men det var inget som jag direkt brydde mig att läsa mer om. Men sen när jag blev gravid så började jag läsa alla möjliga sidor på nätet som handlade om barn, och ganska snabbt så fångades mitt intresse om just plastleksaker och dess påverkan.

 Som förälder så vill en ju sitt barn det allra bästa. Jag läste på en hel del om alla kemikalier som finns i ALLT. När jag var gravid så ville jag att allt vi köpte till bebisen skulle vara 100% giftfritt. Men ganska snabbt så insåg jag att kostnaden kommer hamna på en helt annan nivå än om en inte köper giftfritt.

Så vi försöker hamna på en nivå som kan matcha vår ekonomi och förutsättningar. Sen trodde jag i början att om en skippar all plast så är det grönt. Men.. så är det inte, utan träleksaker är alltid inte heller är giftfria, utan behandlas av produkter som inte är bra, deras färg kan vara dålig, de kan vara limmade med ett dåligt limm osv osv…

Någonstans måste en dra en gräns.
För ju mer en läser desto mer inser man att ALLT innehåller gifter, och det är omöjligt att uppnå en 100% giftfri miljö. För vår del så försöker vi undvika plasten, och drar gränsen därefter.
De flesta av våra vänner och familj vet om detta, och Vibeke har i stort sätt bara fått leksaker i trä.
Jag tänkte bara här skriva lite kort om varför vi undviker plastleksaker (och även plasttryck på kläder)

Plast släpper ifrån sig massa gifter som inte är bra för vår hälsa eller miljö. Förr i tiden innehöll leksaker ftalater som idag är förbjudet. Plastleksaker som producerades innan 2007 (då en ny lagstiftning kom) är mycket sämre än de nyproducerade leksakerna (ju hårdare plasten är desto bättre,).
Ftalater är förbjudet i dagens leksaker för att det är cancerframkallande och hormonstörande. 
Men även nya plastleksaker ”svettar” ur massa kemikalier, som inte är bra då det är hormonstörande och gör så att de blir svårare att skaffa barn samt att det är allergiframkallande.
Kemikalierna samlas i dammet, och barn leker på golvet och andas då in dessa ämnen. Därför är det bra att vädra ofta och ha ett städat hem ;)

Eftersom att jag och min generation lekte med plastleksaker som idag visas sig vara dåliga… så är ju risken ganska stor att de om 20 år kommer fram till att dagens plastleksaker inte heller är bra.

Här på 1177  står de lite om vilka plaster en ska undvika.
Källa för texten som jag skrivit är Naturskyddsföreningen.
Här är en lista om du vill göra ditt barnrum mer giftfritt

Jag skulle aldrig någonsin döma hur andra föräldrar väljer att göra. Som jag skrev i början så vill alla föräldrar sina barns bästa.
Vi väljer att göra så här, en del kanske tycker det är överdrivet, andra kanske tycker vi borde göra ännu mer osv… Vi olika och det är okej att vara det.

Gör alltid det du tycker känns bäst och rätt för dig och ditt barn.

/Maddo

Årets sista segeltur

Spegelblankt
 
Äntligen!!
Utropar du högt när du knappt dig in på Maddo.se och ser att det skett en UPPDATERING! Ja, ibland kan jag verkligen det där med att överraska. 
Kärna vänner, bekanta, okända och nyfikna, till er stora glädje kan jag medela att mitt intresse att skriva i bloggen åter är på tapeten, och förhoppningsvis kan ni vänta er lite uppdateringar här inne.
Jag ska berätta exakt i minsta detalj vad jag gjort sen sist, men först ett par bilder från gårdagen som spenderades på Magnolia.
Min snygga man!
och hans snygga tjej.
 
Vidar hade varit på äventyr och sovit borta inne i Norrköping mellan lördags och söndag, när han kom hem packade vi med oss kvällens middag och gick till båten och åkte iväg på en minitur i våran vik.
Solen lös, vinet och min bok var nerpackat så det blev en riktigt skön söndag.
När vi åkte hemmåt igen fick vi skåda en vacker solnedgång
 
 
Kändes lite vemodigt att veta att det var vår sista tur tillsammans, det här året. Nästa helg ska vi åkta hämta hem Baxter (hundvalpen) så då blir det svårt med fler seglingar. Men till nästa sommar så ska nog även lill-hunden vara redo för sjön.
 
I lördags hade lillan två små mini-vänner hemma på playdate. Så kul att vi fick till en träff, det var länge sen vi sågs. Barnen röjde järnet och det var full rulle med 3 stycken 1,5 åringar. Kul att se att de ändå lekte och busade med varandra.
 
Vi har haft fantastiska dagar här hemma... solen är framme nästan varje dag. Och det har varit härliga temperaturer. :)
Förra helgen kom våra vänner Sandra och Joel på besök, det blev middag, bubbel, babbel och bastu.
På söndagförmiddagen tog vi med ryggsäclen med kaffe och begav oss upp på ett av bergen.
Baristan
 
Vi har även hunnit med att haft magsjuka jag och Vidar... Var flera år sedan jag var sjuk, och jag minns inte när jag hade den där äckelsjukan sist. Det som är bra är att den går över snabbt ändå.
Lillan verkar ju ha ett dunder-immunförsvar, för hon klarade sig igenom det hela.
 
Det var nog allt jag hade att komma med idag... Nu ska jag se om Vidar är sugen att se ett avsnitt av Narcos. Så himla bra serie tycker jag, Vidar tycker att den är lite seg.
Känner mig helt slut i kroppen för idag har jag superstädat badrummet. Det behövdes verkligen!
 
Godnatt!
//Maddp
 
 

Tung i huvudet...

 
Tisdag....
Dagen har varit lika seg som dagens namn låter. Jag vet inte vad det har vairt men jag bara kände mig trött i huvudet redan när jag vaknade. 
Lillan och jag klev upp och åt gröt till fukost. Utomhus var sjön spegelblank och himlen molning. Efter frukost åkte vi till Östra husby för att handla och hämta ett packet. Lillan var inte nöjd med bilresan, och när jag satt där bakom ratten kände jag mig så less på att bo långt långt långt ut på landet, där vi alltid måste åka bil för att ta oss någonstans. 
När vi ätit lunch ville lillan inte ta sin nap, så då gick vi ut i sommarvärmen istället, där hon fick leka med vatten.
 
 
När Vidar kom hem tyckte han att jag skulle ge mig ut och springa, för att bli lite piggare och gladare. Jag kände inte alls för det först utan ville bara ligga på soffan och gör ingeting.
Men innerstinne vet jag ju att det bästa en kan göra för att få bort en seg och trött känsla är att träna. jag tvingade mig upp och tog på mig skorna och gav mig iväg.
Jag sprang upp på berget och när jag kom hem körde jag ett litet styrkepass på bryggan och avsultade med meditation.
När jag var klar kände jag mig så skön i kroppen, tråkhumöret var borta och jag hade energi igen.
Träning är ta mig tusan bra för själen.
 
Nu ska jag fortsätta att jobba med alla bilderna jag har på datorn. Tanken är att det ska bli ett album. Någon gång.
//Maddo