Varför undviker vi plastleksaker?

Ordet plastbanta hade jag hört flera gånger långt innan jag fick barn, men det var inget som jag direkt brydde mig att läsa mer om. Men sen när jag blev gravid så började jag läsa alla möjliga sidor på nätet som handlade om barn, och ganska snabbt så fångades mitt intresse om just plastleksaker och dess påverkan.

 Som förälder så vill en ju sitt barn det allra bästa. Jag läste på en hel del om alla kemikalier som finns i ALLT. När jag var gravid så ville jag att allt vi köpte till bebisen skulle vara 100% giftfritt. Men ganska snabbt så insåg jag att kostnaden kommer hamna på en helt annan nivå än om en inte köper giftfritt.

Så vi försöker hamna på en nivå som kan matcha vår ekonomi och förutsättningar. Sen trodde jag i början att om en skippar all plast så är det grönt. Men.. så är det inte, utan träleksaker är alltid inte heller är giftfria, utan behandlas av produkter som inte är bra, deras färg kan vara dålig, de kan vara limmade med ett dåligt limm osv osv…

Någonstans måste en dra en gräns.
För ju mer en läser desto mer inser man att ALLT innehåller gifter, och det är omöjligt att uppnå en 100% giftfri miljö. För vår del så försöker vi undvika plasten, och drar gränsen därefter.
De flesta av våra vänner och familj vet om detta, och Vibeke har i stort sätt bara fått leksaker i trä.
Jag tänkte bara här skriva lite kort om varför vi undviker plastleksaker (och även plasttryck på kläder)

Plast släpper ifrån sig massa gifter som inte är bra för vår hälsa eller miljö. Förr i tiden innehöll leksaker ftalater som idag är förbjudet. Plastleksaker som producerades innan 2007 (då en ny lagstiftning kom) är mycket sämre än de nyproducerade leksakerna (ju hårdare plasten är desto bättre,).
Ftalater är förbjudet i dagens leksaker för att det är cancerframkallande och hormonstörande. 
Men även nya plastleksaker ”svettar” ur massa kemikalier, som inte är bra då det är hormonstörande och gör så att de blir svårare att skaffa barn samt att det är allergiframkallande.
Kemikalierna samlas i dammet, och barn leker på golvet och andas då in dessa ämnen. Därför är det bra att vädra ofta och ha ett städat hem ;)

Eftersom att jag och min generation lekte med plastleksaker som idag visas sig vara dåliga… så är ju risken ganska stor att de om 20 år kommer fram till att dagens plastleksaker inte heller är bra.

Här på 1177  står de lite om vilka plaster en ska undvika.
Källa för texten som jag skrivit är Naturskyddsföreningen.
Här är en lista om du vill göra ditt barnrum mer giftfritt

Jag skulle aldrig någonsin döma hur andra föräldrar väljer att göra. Som jag skrev i början så vill alla föräldrar sina barns bästa.
Vi väljer att göra så här, en del kanske tycker det är överdrivet, andra kanske tycker vi borde göra ännu mer osv… Vi olika och det är okej att vara det.

Gör alltid det du tycker känns bäst och rätt för dig och ditt barn.

/Maddo

#1 - - Malik :

Fick panik igår! Jag har ett oanvänt skal till min telefon som Ester fick tag i o satt o lekte med och stoppade i munnen en del (allt i munnen ) fick en konstig känsla att jag ville smaka på det, för att se så det inte smakade lustigt, så jag slickade o herregudars vad det smakade gift! Det sved på mina läppar! Tvättade sedan Esters tunga 😳 Nu känns det spm jag vill koll-slicka på allt hon leker med ..

Svar: Ja fy.... just mobilskal kom de ett larm om att de är skitgiftiga. Ursch.Bästa är ju att aldrig låta barnen leka och ha saker i mun som inte är avsett för det.
:)
Maddo