Helgen i mitten av mars

Alla östgötar där ute som undar när vintern egentligen ska ta slut??
Denna årstid som vi befinner oss i just nu är inte vinter utan vårvinter. En årstid som ALLA i norrbotten pratar om. Deras absolut favorit årstid. 
Årstiden som bjuder på snön, solen och värmen som går att finna vid en husvägg eller liknande. 
Vi har njutit av vårvintern i helgen!
 
Fast fredagskvällen spenderads i en läghet i Norrköping. Hemma hos min mamma som bjöd mig och syskonen på middag. Min bror Morgon lärde Vibs sitt fräckaste partytrick. Själv misslyckades jag totalt. (och så även Vibs)
 
I lördags gick vi en promenad i solen hela familjen. 
När vi kom hem kokade vi korv och satt på verandan i solen och åt. Till sommaren ska vi riva staketet och bygga ett nytt! Kommer att bli högre och i färgen vit. (Sa jag vi? Jag menar Vidar såklart...)
 
Vibs underhöll sig med en vattenpöl och jag kunnde underhålla mig med solen. Så skönt att sitta med ansiktet mot solen.
 
Baxter kör all in på lördagsmoodet. 
 
Söndag kl 07:15. 
Solen är uppe och hunden och jag ute. Hämtar ägg hos hönsen till pannkaksfrukosten. Hämtar in ved, gör eld i pannan och sätter på kaffebryggaren. Så ser morgonrutinerna ut. 
Jag går nästan alltid upp först. Eller Baxter väcker mig och då är det bara att gå upp, men jag gillar att gå upp innan resten av gänget vaknar. 
 
Pappa kom på besök, vi packade ihop oss och gick till campings strand, då det blåste hos oss. 
Vi gjorde upp eld och grillade hamburgare till lunch.

Baxter var med såklart!

Plötsligt avbröts tystnaden av ett förfärligt ljud!
 
Något for runt på sjön...
 
På sommaren är det vattenskotrar som låter och nu på vintern är det svävare! Aldrig en lugn stund trors att en flyttat till jordens utkant av cilvisationen. Nävars... Detta är första svävaren jag sett här ute. Det var Kustbevakningen som var ute och...övningkörde?! For runt på viken iaf..
 
En riktigt skön helg i solen. Det ända lilla minuset är att jag inte åkte några skidor... Får se om jag kan få till en tur efter jobbet i veckan. 
Hoppas din helg också har varit bra!
//Maddo

Ett nära föräldrarskap

 

Jag vet att mina blogginlägg som handlar om föräldraskap brukar uppskattas så därför tänkte jag bjuda på ett nu. :) Som vanligt vill jag förtydliga att jag bara har ett barn och det är den erfarenheten jag utgår i från. Alla barn är olika och det som funkar för oss, kanske inte funkar för andra.

 Ordet uppfostran är ett ord som jag inte tycker klingar så snyggt ihop med ordet barn. Alltså barnuppfostran. För mig känns det som det är ett typ av mål att ens barn ska kunna följa så många regler som möjligt och vara som just "följsamma". Jag försöker att applicera ett nära föräldraskap. Men vad betyder det? För mig betyder det att jag ser mitt barn som en individ och inte som ett "barn" alltså jag försöker att behandla Vibs som en människa och inte som ett barn. Det kan låta lite flummigt och konstigt. 

Men jag skulle aldrig hota eller straffa henne, jag bemöter alla hennes känslor, jag skulle aldrig ta rätten över hennes egna kropp, jag skulle aldrig tvinga henne till något som hon inte vill. Jag pratar aldrig över huvudet på henne och jag berättar alltid för henne vad som komma skall och vad jag förväntar mig av henne. Nu är ju ingenting svart eller vitt här i världen och så även detta. Det är bara vad jag utgår ifrån.
Men så här tänker jag kring allt...

- Hot och straff. Jag vill inte få mitt barn att göra något pga. hot eller straff. Jag vill att hon ska förstå innebörden av varför man måste göra något.

- Tvinga henne. Jag skulle aldrig tvinga i henne mat, på henne kläder, tvinga henne att kramas och pussas eller göra något hon inte vill. För vad leder det till? Mitt mål är ju inte att få ett fogligt barn som rättar sig efter andra. Jag vill ha ett barn som vågar säga ifrån och ifrågasätta varför. Är det kallt ute och hon vägrar att ha på sig overallen. Då öppnar jag dörren och ber henne gå ut. Efter två sekunder börjar hon frysa och jag förklarar då varför det är bra med overall. Hon tar då på sig sin overall med en förståelse för varför. Inte för att mamma har bestämt det.

- Jag bemöter hennes känslor. Vibs får inte såklart inte alltid som hon vill, och då kan hon bli ledsen eller arg. Då bemöter jag henne och berättar vilken känsla hon känner tex "Jag förstår att du känner dig arg nu när du måste avsluta den här leken" "Jag förstår att du blev ledsen när du ramlade". Samma sak när det gäller positiva känslor "Jag ser att du har roligt och glad nu när du hoppar studsmatta". Jag vill helt enkelt att hon ska förstå vad hon känner. 

 En annan sak är jag försöker undvika ordet "duktig". När Vibs kommer hem med en teckning så säger jag aldrig "vad duktig du är som har målat den".Utan jag säger "Vad har du målat för något? Vill du berätta?" Då bekräftar jag henne teckning mer, än att bara sätta en ”godkänd stämpel” på den. För så fort du säger att någonting är bra, fint, duktig osv.. betyder det också att någonting kan vara fult och dåligt. Jag vill helt enkelt bygga upp hennes självkänsla! Att hon aldrig ska behöva få bekräftelse från andra att någonting är bra, utan det ska hon få känna och bestämma själv. 
Men det är väldigt lätt hänt att en som förälder säger "wow vad fint" "Åh vad duktig du är". 

 Tänkt dig själv om du har lagat en middag och så säger dina gäster "Vad duktig du är". Då är det ju roligare att höra "Vad gott det är, hur har du lagat det här?" Det är ju en större bekräftelse. För hur ofta säger du till en vuxen att hen har varit duktig?

Nu hoppas jag att ni förstår att jag inte är den perfekta mamman som gör allt korrekt. Utan som sagt så är det här något jag utgår ifrån. 
Jag tror helt enkelt inte på att vara hård och bestämd. Utan är man en vettig människa som kan bete sig så kommer ungen att härma efter och också bli en vettig människa. 
/Madeleine 

Los Angeles närmar sig....

Idag åkte solglasögonen på i bilen, ett vårtecken?
 
Nu är jag helt slut i hjärnan och huvudet. Det har varit två stycken "tuffa" dagar på jobbet. Eller två dagar där det gäller att vara skärpt i huvudet helt enkel. Veckan har gått fort och jag kan inte förstå att det redan är torsdag imorgon. 
Vardagen knatar verkligen på och just nu längtar jag efter min resa till LA. Eftersom att jag kommer åka själv så känns det knappt som att jag ska åka. När vi skulle till Teneriffa så pratade vi om resan hela tiden här hemma. Men nu när jag ska åka själv, blir det mer overkligt. 
Jag saknar Myh och Amanda så mycket och det kommer verkligen vara så gött att hänga med dom en hel vecka. Bara vi tre. 
Myh kommer att jobba på dagarna, men då kommer jag och Amanda passa på att turista oss. Hajking, shopping, och besöka en filmstudio står på schemat, som vi har planerat just nu. 
Jag måste se till att boka tåg upp till Arlanda med. 
 
Det känns lite nervöst att lämna Vibs för första gången en hela vecka... Men jag försöker inte tänka på det. Jag har däremot pratat med henne om det, att jag kommer att vara bortrest länge och att vi då kommer få prata med videosamtal över telefonen. Barn förstår mer än vad en kanske tror. 
Jag räknar med att hon kommer vara arg på mig när jag kommer hem, ett sätt för henne att visa sina känslor. 
Jag har tagit föräldrarledig två dagar samt att helgen kommer, så att vi får fyra dagar tillsammans hon och jag innan vardagen sätter igång igen. 
Närhet är det som hjälper för oroliga barn. 
 
Det var veckert ute när vi stod och väntade på färjan tidigare idag. 
 
Jag måste återigen försöka komma igång med mitt läsande igen... Det är är en så skön avkoppling för hjärnan tycker jag. Jag har en massa böcker som står i kö, måste bara få tummen ur och komma igång med en bok. 
/Madeleine