Ett nära föräldrarskap

 

Jag vet att mina blogginlägg som handlar om föräldraskap brukar uppskattas så därför tänkte jag bjuda på ett nu. :) Som vanligt vill jag förtydliga att jag bara har ett barn och det är den erfarenheten jag utgår i från. Alla barn är olika och det som funkar för oss, kanske inte funkar för andra.

 Ordet uppfostran är ett ord som jag inte tycker klingar så snyggt ihop med ordet barn. Alltså barnuppfostran. För mig känns det som det är ett typ av mål att ens barn ska kunna följa så många regler som möjligt och vara som just "följsamma". Jag försöker att applicera ett nära föräldraskap. Men vad betyder det? För mig betyder det att jag ser mitt barn som en individ och inte som ett "barn" alltså jag försöker att behandla Vibs som en människa och inte som ett barn. Det kan låta lite flummigt och konstigt. 

Men jag skulle aldrig hota eller straffa henne, jag bemöter alla hennes känslor, jag skulle aldrig ta rätten över hennes egna kropp, jag skulle aldrig tvinga henne till något som hon inte vill. Jag pratar aldrig över huvudet på henne och jag berättar alltid för henne vad som komma skall och vad jag förväntar mig av henne. Nu är ju ingenting svart eller vitt här i världen och så även detta. Det är bara vad jag utgår ifrån.
Men så här tänker jag kring allt...

- Hot och straff. Jag vill inte få mitt barn att göra något pga. hot eller straff. Jag vill att hon ska förstå innebörden av varför man måste göra något.

- Tvinga henne. Jag skulle aldrig tvinga i henne mat, på henne kläder, tvinga henne att kramas och pussas eller göra något hon inte vill. För vad leder det till? Mitt mål är ju inte att få ett fogligt barn som rättar sig efter andra. Jag vill ha ett barn som vågar säga ifrån och ifrågasätta varför. Är det kallt ute och hon vägrar att ha på sig overallen. Då öppnar jag dörren och ber henne gå ut. Efter två sekunder börjar hon frysa och jag förklarar då varför det är bra med overall. Hon tar då på sig sin overall med en förståelse för varför. Inte för att mamma har bestämt det.

- Jag bemöter hennes känslor. Vibs får inte såklart inte alltid som hon vill, och då kan hon bli ledsen eller arg. Då bemöter jag henne och berättar vilken känsla hon känner tex "Jag förstår att du känner dig arg nu när du måste avsluta den här leken" "Jag förstår att du blev ledsen när du ramlade". Samma sak när det gäller positiva känslor "Jag ser att du har roligt och glad nu när du hoppar studsmatta". Jag vill helt enkelt att hon ska förstå vad hon känner. 

 En annan sak är jag försöker undvika ordet "duktig". När Vibs kommer hem med en teckning så säger jag aldrig "vad duktig du är som har målat den".Utan jag säger "Vad har du målat för något? Vill du berätta?" Då bekräftar jag henne teckning mer, än att bara sätta en ”godkänd stämpel” på den. För så fort du säger att någonting är bra, fint, duktig osv.. betyder det också att någonting kan vara fult och dåligt. Jag vill helt enkelt bygga upp hennes självkänsla! Att hon aldrig ska behöva få bekräftelse från andra att någonting är bra, utan det ska hon få känna och bestämma själv. 
Men det är väldigt lätt hänt att en som förälder säger "wow vad fint" "Åh vad duktig du är". 

 Tänkt dig själv om du har lagat en middag och så säger dina gäster "Vad duktig du är". Då är det ju roligare att höra "Vad gott det är, hur har du lagat det här?" Det är ju en större bekräftelse. För hur ofta säger du till en vuxen att hen har varit duktig?

Nu hoppas jag att ni förstår att jag inte är den perfekta mamman som gör allt korrekt. Utan som sagt så är det här något jag utgår ifrån. 
Jag tror helt enkelt inte på att vara hård och bestämd. Utan är man en vettig människa som kan bete sig så kommer ungen att härma efter och också bli en vettig människa. 
/Madeleine 

#1 - - Sandra:

Bra skrivet kloka du!!!👍💕

Svar: Tack Sandra! 😘
Maddo

#2 - - Malin :

🤩

Svar: 😘
Maddo

#3 - - Mamma:

När jag går in och läser din blogg Madeleine blir jag lika glad varje gång du o Vidar har så mycket sunt förnuft och lillan har så fina föräldrar ♥Och att jag får vara delaktig i lillans liv är bara så härligt ♥

Svar: Puss❤️
Maddo