Jag har skaffat mig dykarcertifikat!!

 
När jag fyllde 30 år fick jag en kurs i dykning av Vidar. Jag har alltid älskat vatten både simma och snorkla. Men jag har faktiskt inte tänkt så mycket på att just dyka. Jag minns att jag hade någon klasskompis i gymnasiet som gjorde det, och jag då blev sugen att göra det jag med. Men priset var lite väl saftigt minns jag då. 
 
Jag började kursen utan några direkta förväntningar. Men det visade sig vara rätt tufft. Mycket teori och mycket kunskap om utrustning samt hur man faktiskt dyker. Det är inte bara att hoppa i och andas direkt. 
Vi började med att dyka i bassäng där vi fick lära oss om utrustningen och göra massor av övningar. Övningarna var baserade på krissituationer som kan uppstå. 
Till en början var det riktigt läskigt. Jag har dykt i torrdräckt och den sitter åter jättemycket runt halsen och det var ovant att känna sig stryp. Sen var utrustningen väldigt tung. (30 kg). När jag klev ner i vattnet första gången hade jag noll kontroll och for runt helt okontrollerat vilket kändes obehagligt. Men det där lär man sig snabbt sen!
 
Under veckan pluggade jag sedan varja kväll efter jobbet, för helgen efter var det dags för prov och mer dyk!
 
Vi dök i Vättern! På lördagen fick jag känna på hur det känns när man inte tömmer ut luften ur BCD (Flytvästen man har på ryggen) när man stiger uppåt. Den expanderades med luft och nästan "flög" upp ur vattnet. Jag blev riktigt rädd för jag fattade inte vad som hände. Nu hade vi inte varit nere så länge och på så djupt vatten. För om något sånt här händer när man dyker i vanliga fall så kan du få dykarsjukan... Så det var en bra lärdom att få vara med om det under övningen, för sen har jag haft stenkoll på tryckförändringarna. 
 
Korv med bröd till lunch! Supertrevliga människor lärde jag känna!
Förra helgen dök jag utanför Gryt och det dyket var helt FANTASTISKT! Jag hade kontroll på utrustningen och kunde verkligen njuta av dyket. Jag känns mig så jäkla stolt att jag kom dit, att verkligen kunna njuta! Detta har varit en rejäl prövning både psykiskt och fysiskt. Alla är vi olika, så en del upplevere säker detta som ingeting. Men för mig har det varit en utmaning, så jag lyckades med! 
 
Jag vill fortsätta att dyka några gånger om året, speciellt om vi åker utomlands. 
//Madeleine